Street Art Budapesten

Street Art Budapesten

Ami néhány éve még meghökkentő és merész volt, mára Budapesten is a mindennapok része. Egy jól kivitelezett utcai alkotás nem csupán a koszos tűzfalak eltűntetésére kitűnő, hanem sok más szempontból is felüdülést hozhat a mindennapokba.

A street art, más nevén public art esetében egy úgynevezett galérián kívüli művészetről beszélünk, amikor a képek kikerülnek a négy fal közül és bárki számára láthatóvá válnak. A művek a városban élőknek, az utca emberének szólnak, sokszor társadalmi és politikai kritikát, valamint véleményt is magukba foglalnak.

Történelem a házfalakon street art kivitelben

Budapesten rengeteg olyan street art alkotással találkozhatunk, melyek a magyar történelem egy-egy darabját hirdetik a tűzfalakon. Rögtön egymással szemben látható például az egyik leghíresebb találmányt, a Rubik kockát megidéző festmény és a magyarok szeretett királynéját, Sissy emlékét idéző alkotás. Történelmi emlékekből többet is láthatunk, ha figyelmesen sétálunk, ott van például a legendás angol-magyar focimeccset megidéző falfestmény. Az 1956-os forradalom emlékét szintén hordozza egy utcai alkotás, a TIME Magazin 1956-ban megjelent címlapjának mása, melyen egy magyar szabadságharcos képe látható. A magazin ezzel a képpel üzente a világnak, hogy 1956-ban az év embere(i) a szabadságért harcoló magyarok voltak.


Képek forrása: https://bit.ly/2ZkG0hT ;  https://bit.ly/2TnJtbC ; https://bit.ly/2TDn3Ub ; https://bit.ly/2zS6NaM 

Talán nincs magyar, aki ne tudná, hogy a magyar-lengyel barátságnak komoly múltja és jelene van. Ennek emlékét is megtaláljuk a budapesti street art művek között, de a nagyközönség által kevésbé ismert történelem is megjelenhet a házfalakon. Találkozhatunk egy olyan zöldség és gyümölcs boltocska rajzával is, ami a régi idők emlékét idézi, és amiről első ránézésre talán észre sem vennénk az utcán sétálva, hogy festmény.


Képek forrása: https://bit.ly/3cZqfkg ;  https://bit.ly/2LFh7We

Street art szín art

Budapesten egymást érik a tűzfalak, melyek robusztusságukkal sokáig csak komor hangulatot vittek a mindennapokba. Mára azonban egyre több felületen szerepelnek jobbnál jobb street art művek. A színek jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen, jókedvet és vidámságot közvetítenek, szó szerint megszínesítik a várost. Arról nem beszélve, hogy a környezet is sokkal rendezettebbnek tűnhet ezeknek az alkotásoknak a hatására.


Képek forrása: https://bit.ly/3bN8aVh ; https://bit.ly/2zOhOtz ; https://bit.ly/3e6YsP1 ; https://bit.ly/36fPcW9 

Street art természetesen

Kinek ne jutna eszébe a zöld színek és a természet hiánya, ha hetekig csak a városi épületek között éli életét? A street art alkotók is így vannak ezzel, és sokan a természetről szóló alkotásokkal igyekeznek ezt a hiányt enyhíteni. Budapesten is rengeteg ilyen festmény található, legyen szó a természet élethű másáról vagy egy kicsit elvontabb, absztrakt alkotásról.


Képek forrása: https://bit.ly/2zcvuOY ; https://bit.ly/2WNAwdQ ; https://bit.ly/2XfZO3g ; https://bit.ly/2Tjove0 

Van olyan kép, ami a szíved csücske, de kimaradt a felsorolásból? Esteleg sokkal jobb fotót is tudnál készíteni a város színes festményeiről? Mutasd meg telefontokodon, te hogyan látod a budapesti street art műveket! Készítsd el saját street art tokodat toktervezőnk segítségével! Ha pedig úgy gondolod, hogy másokat is inspirálnál fotóiddal és terveiddel, lépj be Művészprogramunkba és keress pénzt a kreativitásoddal! A részleteket ide kattintva találod!

Kapcsolódó cikkek
5 tuti képszerkesztő app a telódra!
5 tuti képszerkesztő app a telódra!

Jó képet készíteni egy telefonnal ma már nem túl nagy ördöngösség. Ahhoz azonban, hogy kitűnj a tömegből, mostanra elengedhetetlen a képekkel kapcsolatos utómunka. Szívesen hozzátennél valami extrát is egy-egy fotóhoz? A következő applikációkkal ezt könnyedén megteheted!

bővebben
Mindened a művészet? Mutasd meg a telefonodon!
Mindened a művészet? Mutasd meg a telefonodon!

A művészet több ezer éve jelen van életünkben, sokszor sokféleképpen értelmezték már. Egy viszont biztos: olyan kifejezési mód, ami egyszerre misztikus, provokatív, iránymutató, megnyugtató, felkavaró, szinte bármi, ami a képzeletünkbe belefér. Az alkotások szabadon értelmezhetők, minden ember számára mást és mást jelentenek. Éppen ezért képesek arra, hogy általuk saját egyéniségünket kifejezzük, akár a telefontokon is!

bővebben